Keuringen voor knaagdieren – Wat houdt dat precies in?
Veel mensen weten het niet, maar er bestaan keuringen en shows speciaal voor kleine knaagdieren zoals hamsters, kleurmuizen, tamme ratten, gerbils en cavia’s. Deze worden georganiseerd door verschillende verenigingen zoals onder andere de NKV (Nederlandse knaagdierenfokkers vereniging), en zijn bedoeld voor liefhebbers en (hobby)fokkers die hun dieren graag willen laten beoordelen door professionele keurmeesters. Tijdens zo'n keuring wordt het dier beoordeeld aan de hand van een rasstandaard. Voor hamsters en andere kleine knagers wordt deze standaard beschreven in de Cavia- en Kleine Knaagdier Rasstandaard van de K.L.N. Hierin staat nauwkeurig omschreven hoe het ideale dier eruit hoort te zien: denk aan lichaamsbouw, grootte, vachtkwaliteit, kleur, kopvorm, oogstand, gedrag, enzovoorts. Je kunt de Nederlandse Rasstandaard gratis inzien als je deze bekijkt via Dynamibo. (gratis registratie).
Wat is het doel van een keuring?
Voor een hobbyfokker is een keuring veel meer dan een wedstrijd. Het is vooral een belangrijk leermoment. De beoordeling van de keurmeester geeft inzicht in: De kwaliteit van je fokdieren en eventuele aandachtspunten, De vooruitgang of juist stagnatie binnen je foklijn, Hoe goed je dieren voldoen aan de rasstandaard. Met deze informatie kun je bewuster keuzes maken bij het selecteren van ouderdieren voor toekomstige nestjes. Zo werk je gericht aan het verbeteren van gezondheid, uiterlijk en karakter van je dieren.
Knaagdieren worden op shows en tentoonstellingen gekeurd door speciaal opgeleide en erkende keurmeesters. Deze keurmeesters hebben een uitgebreide opleiding gevolgd, die wordt afgesloten met zowel een theoretisch als een praktisch examen. Alleen wanneer deze succesvol zijn afgerond, mag iemand zichzelf officieel keurmeester noemen. Zo weet je zeker dat de keuring gebeurt door iemand met kennis van zaken.
Waar wordt op gekeurd bij een knaagdierenkeuring?
Bij keuringen van knaagdieren worden de dieren beoordeeld op meerdere onderdelen, ongeacht soort, haarstructuur of kleur. De keuring wordt uitgevoerd door een opgeleide keurmeester en is gebaseerd op de officiële rasstandaard.
De beoordeling gebeurt op zeven onderdelen:
-
Type en bouw
De algemene lichaamsvorm, verhoudingen en lichaamslengte worden beoordeeld. Is het dier goed in balans en correct gebouwd? -
Kop, ogen en oren
Hier kijkt de keurmeester naar de vorm van de kop, stand en grootte van de ogen, en de plaatsing en vorm van de oren. -
Beharing en beharingsconditie
De vachtstructuur, dichtheid, glans en algemene conditie worden bekeken. Is de vacht verzorgd en past deze bij het ras? -
Raskenmerken
Het gaat om specifieke kenmerken die kenmerkend zijn voor het ras of de variëteit, zoals kleurverdeling, haarlengte (korthaar/langhaar/satijn), tekening, pigmentatie, enzovoort. -
Lichaamsconditie en verzorging
Hierbij beoordeelt de keurmeester of het dier in goede conditie verkeert, goed verzorgd is (nagels, gebit, gewicht) en geen gezondheidsproblemen heeft.Hoe ziet een beoordeling eruit?
Per onderdeel noteert de keurmeester zijn of haar opmerkingen. Denk aan voorbeelden als:
-
F – Type en bouw: goed ontwikkeld, mooie balans
-
ZG – Staartinplant: net iets te hoog geplaatst
-
Kop: ogen goed geplaatst, oren worden iets gevouwen gedragen
Aan het eind van het keuringsrapport wordt een predicaat toegekend, samen met een score op 100-puntenbasis. Deze predicaten geven de algemene indruk van de keuringsresultaten:
Predicaat Betekenis Punten
Na beoordeling van alle onderdelen wordt onderaan het keurbriefje een predicaat toegekend, samen met een puntenscore:
-
U – Uitmuntend: 98–100 punten
-
F – Fraai: 95–97,5 punten
-
ZG – Zeer Goed: 92–94,5 punten
-
G – Goed: 89–91,5 punten
-
V – Voldoende: 86–88,5 punten
-
O – Onvoldoende: 85,5 punten of lager
-
Aan het einde van de keuringsdag volgt de prijsuitreiking. Heeft je knager goed gepresteerd, dan maak je kans op titels zoals beste van de soort of zelfs beste van de show! Er zijn meerdere leuke prijzen te winnen.