Syrische hamsters is de Engelse benaming(Syrian hamster) die ook veel in Nederland gebruikt wordt, Goudhamster is de Nederlandse benaming. Het gaat hier om het zelfde dier. Ook zie ik vaak de namen Teddyhamster of Pandahamster voorbij komen, dit zijn echter ook Syrische hamsters maar vaak worden deze namen er aan vast geplakt om het wat specialer te laten lijken. Maar het gaat allemaal om de zelfde soort.

Syrische hamsters zijn de grootste soort gedomesticeerde hamsters, oorspronkelijk komen ze uit Aleppo in Syrië. Ze leven nog wel in het wild maar door veel veranderingen onder anderen in de landbouw zijn ze met uitsterven bedreigd. Maar de gedomesticeerde Syrische hamsters zoals we die in Nederland als huisdier hebben zitten over de hele wereld verspreid.

Alleen of samen? solitaire soort.

Syrische hamsters zijn solitair dat betekend dat ze alleen leven. Ze kunnen absoluut niet samen, het vrouwtje is een keer in de 4dagen willig dit betekend dat ze kan paren voor een nestje. Dan verdragen ze elkaar eventjes om te paren, Maar als je niet oplettend genoeg bent draait het vrouwtje zich om en grijpt het mannetje of andersom met alle gevolgen van dien. Een moeder is tolerant naar haar jongen maar dit is maar tot een bepaalde leeftijd. De moeder word met 4 weken gescheiden van haar jongen de kleintjes zijn dan al volledig zelfstandig, dit is om te voorkomen dat haar zoons haar bevruchten en zodat de moeder weer rust krijgt. Jongen hamsters kunnen tot ongeveer 9 weken met hun broertjes of zusjes samen zitten (Op geslacht uiteraard). Dit hoor ik vaak als tegenargument als ze samen zitten zo van kijk maar het kan best, bijvoorbeeld in een dierenwinkel. Maar vaak zijn dit nog jongen hamsters van tussen de 4 en 9weken. Dierenwinkels geven vaak onjuist advies en verkopen Syrische hamsters samen. De eerste dagen gaat het goed maar langzaam beginnen ze te kibbelen en daarna vechten. Ze willen hun eigen territorium en dat kan niet in een verblijf met alle gevolgen van dien. Dus moraal van het verhaal, houd je Syrische hamster alleen het is niet zielig, ze zijn solitair en willen juist geen soortgenootjes.

Mannetje of Vrouwtje?

Deze vraag is een van de meest gestelde vragen. Elke hamster heeft zijn eigen karaktertje, dus het is erg lastig om bepaalde kenmerken aan een geslacht vast te binden. Maar over het algemeen word er gezegd dat een Vrouwtje wat drukker en Avontuurlijker is en een Mannetje wat luier en slomer is. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn ik heb ook hele rustige dames en juist hele drukke heren. Het licht echt aan het karakter van elke hamster individueel. En vaak kan ik dat nog niet beoordelen als ze jong zijn. Wel is het zo dat vrouwtjes een keer in de 4dagen willig zijn dat kan een zoetige geur geven, voor mensen die een gevoelige neus hebben. Daar in tegen kunnen mannen een heel groot klokkenspel met zich mee dragen.

Huisvesting.

Huisvesting is super belangrijk, ze hebben een geschikt verblijf nodig. Vooral in de nacht willen ze meerdere kilometers afleggen. Dit kan natuurlijk niet in een verblijf maar om er voor te zorgen dat ze een groot verblijf hebben met verschillende uitdagingen zal een Syrische hamster pas tevreden zijn. Zie mijn pagina aanschaf voor meer info.

Leuke spullentjes

Er zijn verschillende spulletjes voor hamsters te verkrijgen. Maar omdat Syrische hamsters grote hamsters zijn en zeker afkomstig van een show hobbyfokker is het wel belangrijk om spulletjes uit te kiezen met een grote ingang. Zodat ze niet vast kunnen komen zitten als ze bijvoorbeeld hebben gehamsterd. Mijn tip kijk vooral bij de Cavia of Ratten spulletjes deze zijn het meest geschikt.

Deze pagina is nog onder constructie.