Wat heb je nodig voor een Syrische hamster?

Op deze pagina wil ik wat meer vertellen over wat je nodig hebt om een Syrische hamster in huis te nemen.
In de laatste jaren zijn er veel dingen veranderd het meeste ten goede gelukkig.


Huisvesting

Laten we maar gelijk bij het belangrijkste punt beginnen. Een Syrische hamster heeft een geschikt verblijf nodig. Mijn hamsters kunnen groot worden vaak tussen de 180gram en 250gram dit is het formaat van een kleine cavia. Persoonlijk vind ik dit super leuk je hebt namelijk twee handjes vol om vast te houden en te knuffelen. Maar ze hebben wel een geschikt verblijf nodig zodat ze zich niet gaan vervelen. Verveling kan ook veel stress met zich mee brengen en dit kan het gevolg hebben dat een hamster stereotype gedrag vertoont en soms ook niet braaf blijft tegenover mensen. Online word er overal geroepen minimaal 100cmx50cm bodemoppervlakte hier ben ik het ook mee eens dit is een mooie maat, Hoe groter hoe beter. Maar ik ben geen hypocriet, nog niet zo lang geleden was het minimum 80cmx50cm en al mijn hamsters zitten ook in deze afmetingen. Daarom accepteer ik deze verblijven ook voor een toekomstig huisdiertje. Maar houd er rekening mee als je nog geen verblijf hebt kijk dan vooral naar verblijven van 100cm of groter hiermee doe je jou hamster echt veel plezier mee.

Er zijn verschillende soorten verblijven, Terrariums, Aquariums en Traliekooien. Het is maar net wat je zelf het fijnste vind.
* Op de pagina GESCHIKTE VERBLIJVEN laat ik enkele tralieverblijven zien.

Ben je op zoek naar een Terrarium of Aquarium zou je eens Marktplaats in de gaten kunnen houden vaak worden hier verblijven aangeboden die wellicht lek zijn voor vissen maar voor een hamster wel perfect is en tegen een goede prijs.

Loopwiel

Een loopwiel is erg belangrijk voor een hamster. Deze moet zijn energie kwijt kunnen en dat word gedaan doormiddel van het lopen in het wiel. Ik merk echt als hamsters geen wiel hebben dat ze vaak meer stereotiep gedrag vertonen, en dat juist het rennen in een wiel hun tot rust brengt. 

Een Syrische hamster heeft een wiel nodig van minimaal 28cm doorsneden dit is heel erg belangrijk. Zodat de hamster met zijn rug juist recht loopt en niet gebogen. Persoonlijk vind ik plastic wielen erg fijn deze zijn snel schoon te maken en blijven geen geurtjes in hangen.
Al mijn hamsters hebben een zogenaamd 'plastic trixie loopwiel' zoals op de fotos hierboven. Maar ook houten wielen zijn geschikt het is net wat je zelf fijner of mooier vind. De doorsneden van 28cm dat is het belangrijkste.

Voeding

Er zijn zoveel soorten voer op de markt dat ik snap dat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien. Mijn advies is eigenlijk simpel neem bij voorkeur het meer duurdere zakje voer en niet het aller goedkoopste. Bij voorkeur gemengd voer. Hamsters eten toch niet zo heel veel en met een klein zakje kun je vaker langer dan een paar maanden doen. Mensen die van mij een hamster krijgen deze ontvangen een klein zakje voer van mijn voeder mix dit zodat ze makkelijker overgaan op het eigen voer.

Zelf voer ik het merk 'Versele laga hamstercrispy' als basis hierdoor meng ik wat kittenbrokjes, Meelwormen en Frambozenblad. Soms ook wat lekkers zoals gebroken bananenschijfjes of gedroogde komkommer maar dit is ook ideaal om als snack te geven.

Ook uiterst tevreden over het voer van Rodenttopia *Klik* dit is een onlinewinkel met hele goede hamsterproducten.

Bodembedekking & Nestmateriaal

* Bodembedekking
Er zijn veel soorten bodembedekking op de markt denk aan, zaagsel, Hennep, Vlas, Beukenhoutsnippers, Back2nature etc. Het is eigenlijk maar net waar je een prettige ervaring mee hebt, zelf hebben mijn hamsters Hennepvezel hemparade (80%)  en dat meng ik met zaagsel (20)% juist in deze combinatie neemt het redelijk veel vocht op is niet stoffig. 

* Nestmateriaal 

Nest materiaal is waar de hamster een fijn nestje van kan maken en in gaat slapen. Zelf geef ik ze zachte hooi hier knabbelen ze ook aan. En toiletpapier, wel altijd zonder een geurtje of kleuren, gewoon de standaard witte.

Vervoer

Als het zover is en de hamster mag worden opgehaald is een transportbakje heel erg handig. Zo kun je de hamster op een veilige manier vervoeren. Persoonlijk raad ik een groter transportbakje aan met een deksel van boven, deze is uiterst handig ook als de hamster eens naar de dierenarts zou moeten of juist in het begin bij het hanteren.